You Are Here: Home » Rešenja » Laptop ili desktop?

Laptop ili desktop?

laptopJedna od čestih dilema pri kupovini novog kompjutera jeste “da li kupiti laptop ili desktop računar”? Ono što svakako pomaže u odlučivanju pri kupovini jeste sagledavanje prednosti i mana obe platforme. Ovo kratko uputstvo za donošenje konačne odluke za “laptop ili desktop” kupovinu sadrži mnogo pitanja i odgovore koje će vam sigurno olakšati da odlučite šta je pravi izbor za vas.

Osvrt na istoriju

Industrija personalnih računara krenula je sa desktop kompjuterima. Postoje razne definicije i varijacije ovih računara, ali se oni zapravo odlikuju kućištem koje je odvojeno od monitora. Od samog nastanka do danas oni su zadržali takvu formu i danas se ne razlikuju previše od prvih modela.

Proizvodnja laptopova počinje sredinom osamdesetih godina, ali oni nisu ušli u masovnu proizvodnju sve do sredine devedesetih godina. Cilj proizvodnje laptopova bio je da spoji kućište i monitor u jedan uređaj i da on bude dovoljno lak da može svako da ga nosi sa sobom. I ako su prvi laptopovi bili slobodno možemo reći malo čudni, ubrzo su postali lagani, korisni i veoma dopadljivi.

Desktop računari su uvek bili predvodnici u novim tehnologijama jer se sve nove tehnologije prvo ugrađuju u desktop sisteme. Laptop je uvek smatran kao mlađi brat desktopa i ako je pogodan za nošenje to sve ima svoju cenu u vidu slabijih performansi, manje funkcionalnosti kao i mogućnost kraćeg korišćenja zbog ograničavajućeg faktora baterije.

Nedostaci laptopova su danas dosta manje izraženi nego što je to nekada bio slučaj. Današnji modeli takođe imaju veoma dobre performanse, a neki modeli čak mogu da konkurišu i najbržim desktop računarima. Što se upotrebljivosti tiče laptop je ograničen na prevlačenje prsta preko track pada kako bi simulirao miša, ali naravno uvek možete priključiti i standardnu tastaturu i miša ili neki drugi uređaj i koristiti ga kao desktop računar. I ako je kvalitet baterija, pa samim tim i vreme za rad produženo, ovo će uvek biti realni nedostatak bar kada pričamo o upotrebi van kuće.

Prednosti laptop računara

Laptop računari su veoma pogodni za korišćenje. Možete raditi na njima šta god želite, kad god želite i gde god želite. I ako se hardver razlikuje, softver je isti kao i za desktop. Zadnjih godina laptopovi doživljavaju pravi tehnološki bum tako da na njima možete raditi isto što i na desktopu: pisanje tekstova, surfovanje internetom, editovanje fotografija i videa kao i gledanje DVDjeva. Što je najbolje u svemu sve te mogućnosti dobijete u uređaju koji je veličine rokovnika koji možete bez mnogo problema nositi u rancu ili torbi.

Glavna adut da kupite laptop jeste upravo mobilnost i lakoća upotrebe, a što se tiče softvera, kao što smo već rekli, nema gotovo nikakve razlike.

Laptop je bolje rešenje za vas ako:

  • Živite u manjem stambenom prostoru.
  • Nerviraju vas kablovi na sve strane koje vire iz vašeg desktop računara.
  • Ako želite da nosite svoj računar kako po stanu tako i van njega.
  • Previše volite svoj računar da biste otišli napolje bez njega.

Prednosti desktop računara

Kao što smo već rekli prvi personalni računari su bili upravo desktop računari. Kućište desktop računara je tipičnog četvrtastog izgleda i retko kad se prenose zato što su glomazni, pa jednom postavljeni na zgodno mesto obično tu i završavaju svoj radni vek. Kućište je mesto gde se odvijaju svi procesi i operacije, kao i povezivanje svih ulaznih i izlaznih uređaja, dok je monitor neophodan kako bi prikazao sve to krajnjem korisniku.

Desktop računari prednjače kada je u pitanju primena novih tehnologija. Ovo je i jedna od njihovih prednosti, jer čim se pojavi nova tehnologija velike su šanse da novi modeli desktop kompjutera već imaju ugrađenu tehnologiju u njima. Oni su takođe dobri kada se gleda odnos cene i performansi koje dobijete tj. za veoma malo novca možete dobiti odličan kompjuter.

Glavni razlozi za kupovinu desktop računara su najbolje performanse koje su dostupne na tržištu, jeftiniji za kupovinu kao i mogućnost dodatne nadogradnje koja je kod laptopova ograničena.

Kupovina novog računara, bilo laptopa ili desktopa, uvek je teška odluka. Ono što je potrebno imati na umu jeste da obe varijante računara koriste isti softver tako da je glavna dilema da li želite da budete mobilni ili da imate nešto bolje performanse vašeg računara. Da li želite da igrate najnovije igrice, edituje fotografije i video na svom novom računaru? Ili pak želite da sedite na kauču i čitate mailove, surfujete internetom i gledate TV?

Odgovori na ovakva pitanja vam olakšavaju odabir pravog računara koji će najbolje zadovoljiti vaše potrebe. Ako tragate za računarom koji lako možete poneti sa vama i ako vam nisu potrebne najbolje performanse koje postoje onda je svakako laptop prava stvar za vas.

U suprotnom desktop je bolje rešenje za nekog ko traži jeftiniji kompjuter ili pak želi računar sa najboljim performansama na tržištu.

Desktop je bolje rešenje za vas ako:

  • Želite da platite manje, a da dobijete bolje performanse.
  • Ne planirate da ga nosite bilo gde, ili pak i ako želite (posebno gejmeri) onda vam ne smeta da se maltretirate sa pakovanjem svaki put kada to poželite.
  • Sviđa vam se ideja da možete da ga nadograđujete po povoljnoj ceni.
  • Ako tragate za izuzetno brzim računarom koji će odgovoriti na izazove vaših zahtevnih programa kao i ako ste zavisnik od multimedije (npr. obožavate da igrate igrice).

Izvor: Moj Laptop

O autoru

Broj članaka : 390

© 2012 Powered by Cybernet Technology

Scroll to top