You Are Here: Home » Rešenja » Novo Microsoft istraživanje pokazuje zabrinjavajuće trendove online ponašanja

Novo Microsoft istraživanje pokazuje zabrinjavajuće trendove online ponašanja

Photo of boy and girl learning with technology at home

Microsoft Digital Civility Index (DCI), istraživanje tona i intenziteta interakcija na internetu, koje je sprovedeno u 25 zemalja – pokazuje najlošije rezultate, odnosno najniži indeks digitalne kulture, od kada je istraživanje započeto pre četiri godine, a povodom obeležavanja Dana sigurnijeg interneta. 

DCI iznosi 70%, što je do sada najviši stepen negativnog online ponašanja, od 2016. godine kada je sprovedeno prvo Microsoft istraživanje. Podjednako je zabrinjavajući i značajan porast posledica negativnog online uticaja – poput emotivnog i psihološkog bola. Rezultati objavljeni pod nazivom “Civility, Safety and Interactions Online – 2019”, pratili su percepciju tinejdžera i odraslih o online okruženju i izloženosti rizicima na internetu, u četiri osnovne kategorije koje se odnose na reputaciju, ponašanje, seksualno i lično uznemiravanje. 

Teme i online prostori koji podstiču digitalnu nekulturu

Fizički izgled i politika su glavni uzrok lošeg online ponašanja, pri čemu čak 31% svih ispitanika navodi da su obe ove teme problematične. Seksualna orijentacija bila je blizu – za 30% učesnika, a religija i rasa za 26%, odnosno 25% ispitanika.

Za tinejdžere i žene (38%) izgled je bio najistaknutiji pokretač online negativnosti, a devojke (41%) i odrasle žene (35%) ga smatraju ključnim pokretačem nekulture na internetu. Među odraslima je politika (38%) bila najčešći faktor negativnog ponašanja, pri čemu je 34% odraslih muškaraca navodi kao ključni izvor. Za obe starosne grupe seksualna orijentacija kao uzrok online maltretiranja, bila je drugi najčešći odgovor – sa 30%. Kada je reč o online okruženju na kojem je negativno ponašanje najčešće – ne čudi da obe starosne grupe, čak dve trećine ispitanika (66%), navode društvene mreže kao prvi odgovor. 

Više nego u prethodnim studijama, ispitanici su prijavili da su nedavno i/ili češće doživljavali rizike. Na primer, 40% je reklo da su bili izloženi riziku neposredno pre učešća u istraživanju, a tri četvrtine (75%) doživelo je jedan od rizika iz četiri osnovne kategorije, u dva ili više navrata. 40% svih ispitanika je istaklo da su doživeli neželjenu seksualnu pažnju i neželjeni kontakt tri ili više puta u životu. 

Predviđanja za narednu deceniju

Sa pozitivne strane, ljudi su ohrabreni dolaskom nove decenije i onim što bi 2020. godine mogle da donesu u pogledu poboljšanja online kulture. Učesnici istraživanja su izneli svoje „vizije 2020-ih“ i odabrali tri reči koje najbolje opisuju njihove nade kada je u pitanju online komunikacija u narednih deset godina. „Poštovanje“ je daleko najpoželjnija opcija (66%), zatim slede „sigurnost“ (57%), „sloboda“ (33%), „uljudnost“ (32%) i „ljubaznost“ (26%). “Empatija” je bila jedini drugi izbor koji je dobio više od 20% glasova, a “blagostanje”, “inkluzivnost”, “zdravlje”, “saosećanje” i “radoznalost” imali su između 11% i 15% glasova.

Pored tradicionalnog Digital Civility Challenge-a  Microsoft nudi i brojne konkretne saveteprimere dobre prakse kada je online zaštita u pitanju, a povodom obeležavanja Dana sigurnijeg interneta 2020, kompanija je kreirala društvenu igru Thumbs Up, Bug Down uz pomoć koje tinejdžeri mogu da nauče kako da se zaštite, ali i shvate važnost poštovanja, empatije i ljubaznosti u online svetu. Sve informacije o Danu sigurnijeg interneta mogu se pronaći i na https://www.saferinternetday.org/

O autoru

Broj članaka : 5756

© 2012 Powered by Cybernet Technology

Scroll to top