You Are Here: Home » Rešenja » .RS домен ће говорити чак 13 језика

.RS домен ће говорити чак 13 језика

Од понедељка, 10. децембра .RS домен ће „говорити“ чак 13 језика и омогућити употребу 67 латиничких слова, па називи домена, између осталог, више неће морати да се пишу „ошишаном латиницом“.

Регистрантима постојећих .RS домена ће од тог датума бити омогућена регистрација новог назива .RS домена који на одређеним позицијама уместо „ошишаних“ слова има одговарајућа слова која раније нису била на располагању (нпр. „č“ или „ć“ уместо „c“, „š“ уместо „s“ итд).

Поводом тога, у понедељак, 10. децембра 2018. у Библиотеци града Београда, Кнез Михаилова 56, у сали Фонда уметности нa другом спрату, Регистар националног интернет домена Србије (РНИДС) ће организовати скуп са следећом агендом:

10.30 Регистрација – узимање изјава

11.00 Свечано отварање

– Обраћање представника Министарства трговине, туризма и телекомуникација (TBC)

– Обраћање Михаила Јовановића, директора Канцеларије за ИТ и еУ

– Обраћање Данка Јевтовића, члана УО ICANN-а

11.30 Излагање Војислава Родића, председника УО РНИДС-а

12.00 Коктел

13.00 Крај скупа

Чињеница је да сваки народ тежи да на Интернету користи своје национално писмо, и то не само у оквиру садржаја, већ и у оквиру назива домена. Пратећи светске трендове, РНИДС је још 2012. омогућио регистрацију ћириличких назива у оквиру .СРБ домена, а сада ће у оквиру назива .RS домена омогућити употребу ширег скупа латиничких слова која се користе у Републици Србији, укључујући и писма националних мањина.

Детаљније информације о регистрацији назива .RS домена са ширим скупом латиничких слова можете пронаћи на viševredi.rs.

O autoru

Broj članaka : 5043

© 2012 Powered by Cybernet Technology

Scroll to top