You Are Here: Home » W W W » Google primio 2,4 miliona zahteva za pravo na zaborav

Google primio 2,4 miliona zahteva za pravo na zaborav

Google je objavio novi izveštaj o transparentnosti prema kojem je od začetka programa “prava na zaborav” 2014. godine pa do danas primljeno ukupno 2,4 miliona zahteva korisnika, od čega je pozitivno odgovoreno na njih 43%.

Program “prava na zaborav” omogućava korisnicima da od Google-a zatraže da iz rezultata pretraživanja izbace internet stranice koje možda odaju neke njihove privatne informacije.

Jedan od primera može biti neka osoba koja je pogrešno optužena za neki zločini i poslije u potpunosti oslobođena, a na Internetu još postoje stranice koje daju naslutiti da je protiv te osobe vođen postupak ili čak daju naslutiti da je osoba sigurno kriva za počinjeni zločin. Na takve štetne informacije pretražujući Internet može naići i potencijalni budući poslodavac, što dakle može uticati na odluku o zaposlenju dotične osobe.

Izveštaj takođe navodi i podatak kako je 89% svih podnetih zahteva došlo od strane individualnih osoba, 40% zahteva odnosilo se na maloletne osobe, 21% na kompanije te 21% na političare. U izveštaju se upozorava i na sve rašireniji trend da osobe predaju zahtjev “za zaborav” u ime neke druge osobe, grupe osoba ili kompanija.

Izvor: IT Vesti

O autoru

Preduzetnik

Vlasnik i operacioni menadžer u Cybernet Technology doo, šef tehničke podrške za ManageWP.com u Prelovac Media doo

Broj članaka : 930

© 2021 Powered by Cybernet Technology

Scroll to top