You Are Here: Home » W W W » Google zaradio više nego sve američke novine zajedno

Google zaradio više nego sve američke novine zajedno

Google je globalno u prvih šest meseci ove godine ostvario 20,8 milijardi dolara bruto prihoda dok su sve američke štampane novine zajedno od oglasa u svojim izdanjima prihodovale 19,2 milijarde dolara. U poslednjih nekoliko godina prihodi od oglašavanja putem interneta ubrzano rastu dok prihodi od oglašavanja u štampanim medijima drastično padaju. Online oglašavanje je po zaradi, nakon televizije, na drugom mestu.

Mnogi se pitaju kakva je budućnost štampanih medija i najavljuju najcrnji scenario. Gase se čak i neka ugledna izdanja, poput američkog nedeljnika Newsweek čije će štampano izdanje izlaziti još samo do kraja godine.

Statista.com upoređuje prihode Google i ostalih američkih štampanih izdanja

Američka kompanija Statista.com uporedila je polugodišnje prihode američkog internetskog diva Google s prihodima od klasičnog oglašavanja svih američkih štampanih medija. Google je globalno u prvih šest meseci ove godine ostvario 20,8 milijardi dolara bruto prihoda dok su sve američke štampane novine zajedno od oglasa u svojim izdanjima prihodovale 19,2 milijarde dolara.

U propratnom komentaru Statista.com navodi da poređenje nije sasvim fer. Podaci, naime, nisu uporedivi jer je kod Google u obzir uzeto globalno poslovanje, ali da ipak daju grubu sliku o trendovima: koliko je doista značajan Google biznis te kako pada značaj oglašavanja u štampanim medijima. Još 2006. mediji su od oglašavanja u štampanim izdanjima prihodovali više od 70 milijardi dolara.

Osim toga, kod Google je u obzir uzet bruto prihod, prije nego je isplatio izdavače. A prema podacima Google, u prvih šest mjeseci ove godine izdavačima je isplaćeno oko 5 milijardi dolara.

O autoru

Broj članaka : 390

© 2012 Powered by Cybernet Technology

Scroll to top