You Are Here: Home » W W W » Na Facebook i Instagram se možete ulogovati i netačnom lozinkom

Na Facebook i Instagram se možete ulogovati i netačnom lozinkom

Čini se da u Facebook-u nemaju baš najbolji odnos prema čuvanju lozinki svojih korisnika i njihovoj zaštiti. Nedavno je otkriveno kako su milione lozinki svojih korisnika čuvali u običnom tekstualnom obliku skladištene na svojim serverima te dostupne svima koji su radili u Facebook-u i Instagram-u (a možda i nekima izvan Facebook-a).

Ali problem koji je slučajno otkriven mogao bi im zadati još veće glavobolje. Naime, otkrilo se da ako uz svoju postojeću lozinku za Facebook, upišete bilo koji dodatni znak, Facebook će vas bez problema pustiti da se ulogujete u svoj profil. Tako ako, npr. Kao lozinku koristite ITVESTI123, možete se ulogovati i sa lozinkom ITVESTI1234.

Propust “radi” samo ako je tačnoj lozinki dodan samo jedan znak. Dodaju li se dva ili više znakova, Facebook će tačno prepoznati da se radi o pogrešnoj lozinki.

Isprobali smo i sami iotkrili da se ista stvar ponavlja i kod logovanja u Instagram. Jedan znak viška na kraju ni Instagram-u ne predstavlja nikakav problem. Uredno nas je ulogovao u naš profil. 

Iako na prvi pogled to ne izgleda kao veliki problem jer i tako morate znati tačno korisničko ime i tačnu lozinku, otvara pitanje o kompletnoj bezbednosti u Facebook-u. Očito nije potrebno znati tačnu lozinku da biste ušli u Facebook i Instagram, a kako onda možemo znati da su naši podaci zaštićeni?

Izvor: IT vesti

O autoru

Broj članaka : 5920

© 2012 Powered by Cybernet Technology

Scroll to top