You Are Here: Home » W W W » Ubili su reach: Facebook testira uklanjanje neplaćenog sadržaja sa News Feed-a

Ubili su reach: Facebook testira uklanjanje neplaćenog sadržaja sa News Feed-a

Izdavači i novinske kuće u nekoliko su zemalja primetili da im je organski doseg (reach) na Facebook-u značajno pao proteklih nekoliko dana. Slovačke novine Dennik N ceo slučaj su dodatno odlučile istražiti pa su došle do zanimljivih podataka o tome što je uzrokovalo nikad veći pad čitanosti njihovih objava na Facebook-u.

Naime, ova društvena mreža počela je da testira “pročišćeni” News Feed koji bi korisnicima prikazivao, uz uobičajene objave njihovih prijatelja, samo sponzorisane objave svih ostalih stranica. Time je gotovo pa onemogućeno da se neka redovna objava Facebook stranice, za koju nije plaćen “boost”, probije do većeg broja čitalaca. Testiranje ove opcije Facebook sprovodi kako u Slovačkoj, tako i u Boliviji, Šri Lanci, Guatemali, Kambodži i Srbiji.

Sve objave koje su na ovaj način izostavljene iz redovnog prikazivanja na News Feedu moguće je pronaći na alternativnom, Explore Feedu, koji je označen ikonom rakete i koji je potrebno posebno odabrati. Mali izdavači su, očekivano, besni zbog ovakve Facebook-ove gramzive politike u kojoj samo oni veliki, koji imaju dovoljno novca da “boostuju” sve objave mogu naći put do publike. Onima koji ne sponzorišu svoje objave u sklopu ovog testiranja doseg je smanjen i za tri četvrtine, svedoče izdavači.

Iz društvene mreže potvrdili su da se radi samo o testiranju na ograničenom regionalnom područiju, ali ne navode koliko bi ono moglo potrajati.

Izvor: IT Vesti

O autoru

Preduzetnik

Vlasnik i operacioni menadžer u Cybernet Technology doo, šef tehničke podrške za ManageWP.com u Prelovac Media doo

Broj članaka : 910

© 2012 Powered by Cybernet Technology

Scroll to top