You Are Here: Home » Zanimljivosti » 5G mobilne mreže ometaju rad meteoroloških satelita…

5G mobilne mreže ometaju rad meteoroloških satelita…

Američka ratna mornarica u svom internom memorandumu upozorava na opasnost 5G mobilnih mreža koje potencijalno mogu negativno da utiču na meteorološke satelite.

Kritični stav prema 5G mobilnim mreža pokazali su i neki američki senatori koji su od regulatorne agencije FCC zatražili da zaustavi postupak dodeljivanja novih licenci za frekvencione pojaseve telekomunikacionim operaterima dok se ne reši problem interferencije sa meteorološkim satelitima.

Pre spomenuti memorandum citira studije koje su sprovele američka Nacionalna agencija za istraživanje okeana i atmosfere (NOAA) i Američka svemirska agencija NASA, a u kojima se spominju interferencije iz 24 GHz frekvencijskog pojasa koje utiču na meteorološke satelite (nalaze se na frekvencijama od 23,6 do 24 GHz).

Kako bi se rešio problem “out-of-band” interferencije preporučuje se promena “bleed-over” graničnih vrednosti sa -20 dB na -57 dB. Specifično se od FCC-a traži da se stopira dodeljivanje dozvola za 24 GHz frekvencioni pojas dok se ne sprovede ova promena.

Izvor: IT Vesti

O autoru

Broj članaka : 5273

© 2012 Powered by Cybernet Technology

Scroll to top