You Are Here: Home » Zanimljivosti » Kineska centralna banka planira da strožije reguliše kriptovalute

Kineska centralna banka planira da strožije reguliše kriptovalute

Zamenik guvernera Narodne banke Kine, Fan Yifei, izjavio je kako će ova institucija ove godine regulisati, a po nekim izvorima i zabraniti kriptovalute u toj zemlji. Kineska centralna banka objavila je njegovu izjavu na svojim stranicama, prenosi Reuters. Pod novu regulativu i moguću zabranu trebale bi da uđu sve virtuelne valute – ali, zanimljivo, ne i njihova.

Naime, uz najavu zabrane kriptovaluta kineska centralna banka najavila je i kako će ove godine početi sa istraživanjem i mogućim razvojem svoje sopstvene digitalne kriptovalute.

Kineske vlasti istovremeno pod kapom centralne banke rade i na velikom blockchain projektu koji bi trebao ovu tehnologiju da “iznajmljuje” kao uslugu – blockchain-as-a-service (BaaS). Moguće primene ove tehnologije Kinezi vide u državnim institucijama koje bi putem blockchaina mogle na siguran način razmenjivati dokumente i poverljive podatke.

Inače, bila ova vest iz Kine deo svakodnevnog FUD-a (straha, nesigurnosti i dvoumica) koji se oko kriptovaluta često širi, ili ne, cena bitcoina i drugih glavnih kriptovaluta već je nekoliko nedelja u silaznom trendu. Juče je tako bitcoin nakon nekoliko nedelja ponovno nakratko zaronio ispod nivoa od 7,500 dolara.

Izvor: IT Vesti

O autoru

Broj članaka : 4810

© 2012 Powered by Cybernet Technology

Scroll to top