You Are Here: Home » Zanimljivosti » U Švedskoj 6 godina zatvora za pirate?

U Švedskoj 6 godina zatvora za pirate?

Vlasti u Švedskoj (kolevki poznate stranice za pretraživanje torrenta The Pirate Bay) već duže vreme rade na uvođenju strožih kazni za distribuciju piratskog sadržaja.

Prema pisanju internet stranice TorrentFreak, tamošnja ministarka pravosuđa primila je predlog prema kojem bi se strože kažnjavali slučajevi kršenja zakona o autorskim pravima i zakona o zaštićenim robnim markama, sa kaznom koja se kreće od minimalno šest meseci do maksimalno šest godina zatvora.

Takođe, sprema se i uvođenje mogućnosti zaplene imovine koja nije dostupna u fizičkom obliku, na primer zaplena domenskih imena.

Smatra se da su trenutne kazne za kršenje autorskih prava niske u odnosu na druge države. Izrečene kazne trebale bi da budu u skladu sa počinjenom štetom odnosno zločinom.

Osobe koje su osuđene za kršenje autorskih prava i zaštićenih robnih marki moći će da budu osuđene na maksimalnu kaznu od dve godine zatvora, dok će osobe osuđene za teže slučajeve kršenja autorskih prava moći da dobiju do maksimalno šest godina zatvora.

Ove promene u švedskom zakonodavstvu trebale bi da stupe na snagu u julu 2019. godine.

Izvor: IT Vesti

O autoru

Preduzetnik

Vlasnik i operacioni menadžer u Cybernet Technology doo, šef tehničke podrške za ManageWP.com u Prelovac Media doo

Broj članaka : 930

© 2012 Powered by Cybernet Technology

Scroll to top